Apenkooien voor volwassenen in het nieuws

19/09/2016

Veilig apenkooien voor kinderen (en volwassenen)

'Gymmen zoals je dat vroeger deed op school: steeds meer twintigers en dertigers doen aan apenkooi' luidt het nieuwsitem van de NOS. Bekijk onderaan dit nieuwsbericht het filmpje.

Apenkooi in elke gymles

Wij vinden dat apenkooien een metafoor moet zijn voor elke gymles. Zorg ervoor dat de les 'apenkooi' dezelfde kenmerken heeft als onze andere Basislessen.

  • Iedereen beweegt (veelzijdig)
  • Op zijn niveau
  • Met plezier
  • Zonder dat je wordt beoordeeld door een leerkracht of mede leerlingen

Veiligheid & aansprakelijkheid

De boodschap uit het onderstaande filmpje is natuurlijk vooral dat apenkooi geweldig kan zijn en dat je het vooral moet spelen. Toch haken we graag in op een aantal aspecten rondom veiligheid en aansprakelijkheid. 

Op sommige scholen is apenkooien verboden. Het bevoegd gezag kan deze beslissing nemen, net als het verbieden van trampoline springen of ringzwaaien. Vanzelfsprekend zeer onwenselijk. Ook apenkooien is een spel wat je kinderen niet zou willen onthouden. Maar er komt wel wat bij kijken. Een veilige organisatie, duidelijke regels, een opbouw van het spel en monitoren van de sfeer maakt het verschil tussen een goede les bewegingsonderwijs en een les met grote kans op ongelukken (en de kans lopen aansprakelijk gesteld te worden).

Wat betreft het (onderstaande) filmpje kunnen we recht voor zijn (r)aap aangeven dat er in de organisatie veiligere keuzes gemaakt kunnen worden. Het meest extreem is het gebruik van de minitrampoline. Dit toestel lijkt ons ongeschikt voor het spel apenkooien met tikkers. We vinden dit een onverantwoorde opstelling en het lijkt ons zeer moeilijk te verdedigen als daar een (ernstig) ongeluk mee zou gebeuren. Helemaal in een onderwijssituatie.

De enkele banken waar leerlingen over heen moeten rennen zouden we ook afraden. Twee banken naast elkaar is een eenvoudige oplossing die veel veiliger is, kinderen kunnen elkaar passeren en rennen er makkelijker overheen. Wat betreft het zwaaien wordt in het filmpje niet helemaal duidelijk hoe dat georganiseerd is, maar met 32 kinderen in een gymzaal moet je daar ook goed over na denken. 

Kortom, het is een geweldig spel maar gebruik je verstand want je bent zo in de aap gelogeerd.