Wat is De Schrijfladder?
Handiger handschrift is een splinternieuwe handschriftmethode die kinderen op een zeer aantrekkelijke manier vlot en leesbaar leert schrijven. De schriften, in combinatie met de filmpjes, maken het de leerkracht gemakkelijk om kwalitatief goed handschriftonderwijs te bieden. Handiger handschrift leert kinderen schrijven met halfverbonden blokschrift of verbonden schrift.
Als de huidige handschriftmethode niet doet wat het moet doen (alle kinderen vlot en leesbaar leren schrijven), dan is het logisch dat de school nadenkt over het aanschaffen van een nieuwe methode. Handiger handschrift biedt twee handschriften aan welke ergonomisch en pedagogisch verantwoord zijn: een verbonden handschrift en een halfverbonden blokschrift. Deze zijn tot stand gekomen i.s.m. Sabrine van Everdingen, schrijfpedagoge en handschriftdocent. Deze twee handschriften zijn afgestemd op basisschoolkinderen van deze tijd: vereenvoudigde letters en verbindingen, waardoor kinderen gemakkelijker leesbaar kunnen leren schrijven. Met als gevolg…. blije en gemotiveerde kinderen en leerkrachten!
Marjon als extra juf voor de klas
Alle schrijflessen kunnen door Marjon gegeven worden via het digibord (zie voorbeeld filmpjes via de eerder genoemde link). De leerkracht kan nu rondlopen, observeren en kinderen helpen. Daarnaast leert ook de leerkracht veel van de schrijflessen, waardoor kinderen beter begeleidt kunnen worden. Van scholen die dit doen, horen wij dat Marjon de extra juf in de klas is geworden.
Handiger handschrift beschikbaar voor groep 3 - 5
Op dit moment kunnen scholen in groep 3 t/m 5 met Handiger handschrift werken.
De komende 2 jaar wordt dit uitgebreid naar groep 6 t/m 8.
Abonnement
- De Schrijfladder - Handiger handschrift - groep 3 - 5 (400,- per jaar)
Thema's
Het abonnement geeft de school toegang tot alle filmpjes, werkbladen en handige tips van de thema's:
Er zijn 3 verschillende abonnementen, los van elkaar te bestellen:
De Schrijfladder is door Marjon van Sambeek (Kinderergotherapie Gulpen) en Hans Stroes (Stroes in Beweging) ontwikkeld.
Marjon heeft jarenlange ervaring binnen het regulier en speciaal onderwijs als kinderergotherapeut, tevens auteur van `Stimuleren van handigheid bij kinderen`.
Hans is MRT opleider, beweegexpert en auteur van diverse publicaties op het gebied van bewegen op de basisschool, met als specialisatie fijne motoriek en schrijven. Hans geeft al vele jaren scholingen hierover binnen het onderwijs.
Recensie Speciaal Onderwijs De Keurhove, Middelburg
Wij vinden de schrijfladder zo leuk. Er is altijd wel een les die bij ons thema past. Echt super!! Duidelijke uitleg ook en hele leuke opdrachten!!!
Recensie IRIS Kindcentrum Rehoboth, Kampen
Voor volgend jaar willen we graag doorgaan met De Schrijfladder en Handiger handschrift. We zijn erg tevreden over het handschrift van de huidige groep 3. Echt een verschil ten opzichte van voorgaande jaren. Ook voor groep 4 willen we de methode dus doorzetten.
Joanne van Houweling, leerkracht groep 3
Recensie OBS De Bolder, Drachten
'Als leerkracht van groep 3 werk ik nu twee jaar met de Schrijfladder. Na het eerste jaar de cursus "Handschrift zonder pen" ook gevolgd met collega's van de groepen 1/2. Veel handreikingen voor de leerkracht maar ook voor de leerlingen die ontdekken dat er voor het goed leren schrijven een breed aanbod van diverse activiteiten en werkvormen is. Dit zorgt spelenderwijs voor veel afwisseling. De betrokkenheid is hierdoor groot. "Juf Marjon" is dan ook digitaal een extra leerkracht in de groep. De routines van woorden als: je hulphand op het papier, bergje op of bergje af schrijven zijn intussen bekend. Door ook kritisch te laten kijken naar het eigen werk, is je mooist geschreven woord kiezen, maar ook een 'verbeterpijltje' bij een woord of letter een mooie manier om te werken aan de metacognitie van de leerlingen.
Margreet Meijer, leerkracht groep 3
Tekst onder foto - De hele klas met de haarband van Memphis Depay bij het EK voetbal 2024!
Wat een goede tip met dit warme weer! Zweetbandjes maken.
Dank je wel juf Marjon. Zo kunnen we goed werken!
Groetjes groep 3b, OBS De Bolder, Drachten
Recensie Kinder-ergotherapie Den Bosch
Binnen de kinderergotherapiepraktijk van Berdie en Lieke in Den Bosch wordt al veel gebruik gemaakt van zowel De Schrijfladder als Handiger handschrift. Hun praktijk en de school waarmee ze werken hebben een inlog op beide abonnementen.
Ervaring met kinderbehandelingen:
De Schrijfladder is super goed te gebruiken met ouders. Voor de behandeling kun je de werkbladen downloaden (en soms zelfs een kopie van het eindproduct) en aan ouders meegeven. Zo’n kopie van een eindproduct werkt heel goed als idee voor ouders en kinderen. En het is ook handig om bijv. een koppeling naar klei of een ander materiaal te maken (diezelfde krulletjes ook maken in klei). Ook kan een stagiaire of leerkrachtondersteuner handig werken met de filmpjes bij een bepaald kind. De handengymcircuits met stimulatie van zowel bovenarm, onderarm, pols als hand zijn een mooie aanvulling. Er zijn meer ideeën voor de hoeken en voelbakken in de klas, en er kan gerichter gewerkt worden. Bij kleuters wordt ook wel zonder filmpjes gewerkt omdat de leerkracht zelf de les kan geven na het instructiefilmpje. Leerkrachten krijgen door de instructiefilmpjes meer kennis waardoor je gemakkelijker kunt samenwerken.
Handiger handschrift is erg handig in gebruik.
Handig om met de leerkracht samen te werken zo. Vroeger moest je lang praten om iets uit te leggen. Met Handiger handschrift zitten we meteen op dezelfde lijn. Nu geeft de ergotherapeut bijv. een download met de juiste liniering en geeft dat aan de leerkracht voor een bepaalde leerling en zij weten waar ze het kunnen vinden op de website. We geven ook downloads aan ouder en kind mee naar huis zodat de ouder het thuis met het kind kan herhalen. Zo krijgt het kind hetzelfde bij de therapie, in de klas en thuis.
Observatie in de klas:
de meeste kinderen schrijven met de verbonden handschriftversie van Handiger handschrift en zien de les op het digibord. Meestal 2 of 3 kinderen die schrijven met de halfverbonden blokschriftversie. Zij zien de instructiefilmpjes op de iPad. Ook is er een hulpklasje met ondersteuner die kinderen individueel begeleidt en zij werken met iPads.
Tenslotte, we vinden beide methodes erg compleet en wij zijn super enthousiast.
Berdie van Weert en Lieke Leenders van kinder-ergotherapie Den Bosch
Inschrijven voor de nieuwsbrief