Richtlijnen voor bewegingsonderwijs
Er is geen boekje met richtlijnen voor het geven van gymlessen. Dat is misschien jammer omdat het een duidelijkheid zou geven, maar het geeft ook een hoop vrijheid om ons vak uit te oefenen. Met vrijheid komt echter altijd verantwoordelijkheid, het ontbreken van eenduidige richtlijnen en regels is geen vrijbrief om van alles uit te proberen.
De richtlijnen die er zijn komen voort uit bijvoorbeeld:
- publicaties in het KVLO magazine
- de rechtspraak
- wat de beroepsgroep (deskundigen) over een activiteit gezegd en geschreven hebben
Zo veilig als mogelijk is dus lang niet altijd nodigDeze kennis en de lessen die hieruit getrokken kunnen worden kun je zien als vuistregels en richtlijnen die je kunnen helpen om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo veilig als mogelijk is dus lang niet altijd nodig. Maar bij de kans op ernstig letsel is het verstandig om op te schalen wat betreft de veiligheid.
TrampolineVoor trampoline zijn er (middels een publicatie van de KVLO,
LO1 januari 2018) duidelijke richtlijnen geformuleerd waaraan je als docent LO moet voldoen:
- Controleer voor het opzetten van de trampoline of stelpoten vastzitten
- Als je banken voor de trampoline zet, zorg dan dat deze naadloos aansluiten (dus de banken in de lengte staan tegen elkaar)
- Leg de landingsmat op minimaal 2 meter van de muur
- Zet de trampoline met de stelporen los weg in de berging
- Zet de trampoline tussen de lessen op zijn kant of leg deze omgekeerd op de landingsmat (oftewel; zorg dat de trampoline niet gebruiksklaar is tussen de lessen/in pauzes)
RingenzwaaienBastiaan vermoed dat het we binnen afzienbare tijd ook richtlijnen zullen krijgen voor ringzwaaien. Hiermee gebeuren relatief veel ongevallen en (te) vaak is er sprake van ernstig letsel, wat iedere lesgever zich kan voorstellen. Meer informatie over zijn visie op de beveiliging van ringzwaaien volgt binnenkort op deze pagina.